Jak mądrze grillować – 5 zasad smacznego i zdrowego grilla
  • access_time

Jak mądrze grillować – 5 zasad smacznego i zdrowego grilla

Lato już „za pasem”, wakacje,  więc w planach zapewne mamy godziny spędzone na grillowaniu z rodziną i znajomymi. To przecież świetny sposób na aktywność poza domem! Jak jednak sprawić, żeby nasza grillowa uczta była i smaczna, i zdrowa?

Zastosuj 5 poniższych zasad, dzięki którym twoje grillowe szaleństwo nie zakończy się niestrawnością i niemiłym wspomnieniem.

  • Postaw na warzywa – im więcej warzyw, tym lepiej! Pamiętaj, że grill wcale nie musi równać się ze spożywaniem tylko kiełbasek, karkówek czy kaszanek. Warzywa powinny stanowić jego większą część. Można grillować paprykę, cukinię, ziemniaki, bakłażan, cebulę czy szparagi – ograniczeniem może być jedynie twoja wyobraźnia.
  • Sprawdzone dodatki – najlepiej postawić na sprawdzone wcześniej dodatki, typu sosy. Na rynku są dedykowane grillowaniu linie produktów, jak np. sosy zGRILLowane firmy SEKO – idealne do uzupełnienia przysmaków wprost z rusztu.
  • Mniejsze talerzyki – wykorzystując mniejsze talerzyki w pewien sposób zmylisz swój mózg. Nakładając jedzenie na małe talerzyki mamy wrażenie, że jest go po prostu więcej! Dzięki temu zjemy mniej.
  • Woda – nie zapominaj o napojach. Pamiętaj, żeby sukcesywnie pić wodę, małymi łyczkami, pomiędzy degustacją różnych smakowitości. Dzięki temu w naszym żołądku będzie mniej miejsca na więcej porcji grillowych dań.
  • A może rybka? – niech grill nie będzie tylko przygotowaniem typowych dań, które jadłeś już tysiąc razy. Może skusisz się na coś innego, np. rybkę? Poniżej prezentujemy pyszny przepis na grillowanego ziemniaka ze śledzikiem:

Śledzik na grillowanym ziemniaku

Składniki:

  • Śledzik na okrągło solony z kolorowym pieprzem SEKO 200 g
  • 2 duże ziemniaki
  • zGRILLowany sos czosnkowy SEKO 130 g
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry i gotujemy. Odcedzamy. Na tacce układamy ziemniaka, dodajemy trochę masła i grillujemy do zarumienienia.

Przyrumienione ziemniaki wykładamy na talerze, polewamy zGRILLowanym sosem i wykładamy śledzika.

(0 głosów)
close

Zapisz się do naszego Newslettera i Bądź na bieżąco!

Otrzymasz regularnie informacje o aktualnych trendach i ciekawych wydarzeniach ze świata mody.

Sprawdź naszą politykę prywatności i warunki użytkowania
Możesz wypisać się z listy e-mail w dowolnym momencie.