- access_time
Ryż jaśminowy z brzoskwiniami
Składniki:
• 120 g ryżu jaśminowego marki Britta
• puszka brzoskwiń w zalewie
• 300 ml mleka
• 40 g cukru
• 1,5 łyżeczki soku z pomarańczy lub 1,5 łyżki ulubionego likieru owocowego
• łyżka cynamonu
• cukier waniliowy do smaku
• sól
Przygotowanie
Ryż opłukać kilka razy w zimnej wodzie, gotować w osolonej przez 10 minut, a następnie odcedzić. Ponownie wstawić do gotowania tym razem w mleku z dodatkiem 40 g cukru, odrobiną cukru waniliowego oraz cynamonem. Całość gotować do momentu, gdy ryż wchłonie mleko, często mieszając. Pod koniec gotowania dolać sok z pomarańczy. Ryż nałożyć do miseczek, dodać pokrojone w paski brzoskwinie i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!